Main Sponsors

Inför 22-23: Visby – "Vår största styrka är mångsidigheten "
Publicerad: 2022-10-07
Säsongen 22-23
Kritiserade och bottentippade av de allra flesta, om inte alla. Visby är laget som kanske har mest att vinna av alla i SBL 22-23 sett till förhandstipsen.

Visby har en lång baskettradition på ön och med 39 raka säsonger i högsta serien är det bara Södertälje som varit mer långvariga. Från förra året har klubben gjort en generationsväxling i spelartruppen när många trotjänare lämnat. Faktum är att bara 20-åriga guarden Helin Agnig och egna produkten Agnes Widén är de enda som är kvar från förra säsongen i truppen. Agnig tog klivet från Baskettan till SBL i fjol, och hade ett lärorikt år där hon tog stora kliv. Själv beskriver hon klivet på följande sätt.

– Klivet från basketettan till SBL är ganska stort då det är ett högre tempo, ett mer fysiskt spel och smartare spelare i ligan. Det är verkligen en erfarenhet jag uppskattar och jag vill utvecklas så jag tar med alla lärdomar, både positiva och negativa, från förra säsongen. 

Visby är i dagsläget sju seniorspelare och har varit öppna med att man fortfarande söker efter ett eller två namn till, men i veckan gick ett pressmeddelande ut om att man med klubbens äldsta ungdomslag inleder ett större samarbete. Ett samarbete som innebär att man två gånger i veckan tränar gemensamt och att man under matcherna givetvis breddar laget med ungdomar. 

Nya in är finska försvarsspelaren Isabella Kaukopaasi som spelat med Visby tidigare och som är permanent bosatt på ön sedan ankomsten 2019, lovande forwarden Ester Olsson som kommer närmast från spel i Basketettan, 178 cm-guarden Julia Nygård som är tillbaka i Sverige efter fem år på college och senast spel i Italien samt USA-trion i guarden N’dea Flye, forwarden Hannah Henderson och centern Parker Esary. Head coach för laget är spanjoren Xavi Hernández som är kvar från förra säsongen.

– Jag tror att våra styrkor i år kommer skilja sig ganska mycket från förra året, inleder Agnig. Vi är ett lag med många som värderar att spela försvar och det tror jag kommer bli lite av vår identitet. Förhoppningsvis så kommer det kunna ligga till grund för den snabba basketen vi vill spela. 

– Vår största styrka är mångsidigheten hos flera av våra spelare på planen och utanför, säger Hernández och fortsätter. Vi har verkligen en grupp med ödmjuka spelare som är hungriga för att lära sig, utvecklas och tävla. 

Förra året slutade Visby på en sjätteplats, den högsta placeringen för fem år på klubben, och stod för en stark säsong. Något coach Hernández gärna vill bygga på även om de externa förväntningarna är klart lägre till 22-23. 

– Det var en grym känsla att Ladies återigen fick sluta på den övre halvan i tabellen, särskilt efter några år längre ner. Jag tror att klubben, spelarna och ledarna runt laget uppskattade den process vi startade förra året även om resultaten kanske kom lite tidigare än vi trott. Vi skall fortsätta bygga en starkare och ännu mer sammanhållen klubb för att förlänga framgångarna och för att kunna stå ännu bättre rustade i framtiden. När jag utvärderar säsongen med dess framgångar och och lärdomar tycker jag verkligen att vi är på rätt spår.

Tippade av de flesta, om inte alla, att sluta på jumboplatsen så är tonen i samtalet med Agnig och Hernández att självförtroendet högre än så i laget. De kritiska röster eller förhandstips som finns kan omvandlas till en styrka i laget i den motivation den genererat och kan generera under säsongen. 

– Våra mål för säsongen baseras på jämnhet och kontinuerligt jobb varje vecka på träningarna och match för match oavsett resultat, inleder Hernández. Metoden och implementerandes av bra rutiner ger störst effekt i det långa loppet så vi får se var processen tar oss. I år har vi ett yngre lag med flera rookies och tålamod kommer vara viktigt.

– Vi är ju i princip ett helt nytt lag så vi kommer nog ha utmaningar med att bli samspelta och förstå vad Xavi vill ha utav oss, men jag ser verkligen potential i laget, säger Agnig. Jag vet att det är många som rankar oss väldigt lågt nu inför säsongen men målet är såklart att gå till slutspel och det tror jag att vi gör också. 

Visby Ladies spelar den öppningsmatchen i SBL mot Alvik på hemmaplan på lördag den 8:e oktober 16:00.

Teckna ett månadsabonnemang för 139 kr/månad eller köp ett säsongskort för 690 kr på sbldamplay.se för att se söndagens match och de övriga SBL-matcherna samtidigt som majoriteten av pengen går till den förening du väljer.

SBL
Officiell Bolleverantör