Main Sponsors

Inför 22-23: Östersund – "Ska vara ett lag alla räknar med"
Publicerad: 2022-10-03
Säsongen 22-23
Finns det något som heter det tuffa andra året för en nykomling eller ger bättre kunskap om var man står mot andra lag snarare en fördel? Östersund har en intressant säsong bakom sig och mycket pekar på att man har en minst lika intressanta säsong framför sig.

Östersund charmade hela basketsverige under den förra säsongen när man som nykomling slutade på en tredjeplats och inte var särskilt långt ifrån finalspel. Detta med många spelare från orten och med en normbrytande coach. Till 22-23 är nykomlingsstämpeln borta och de externa förväntningarna högre än för ett år sedan, men med ett spännande lagbygge och ett lag som fortsatt leds av Årets Coach från 21-22 finns det få anledningar till att inte hålla ögonen på Östersund även i år. 

För ett år sedan var Alva Stark ligans enda kvinnliga coach, och med endast 23 fyllda år var hon även den yngsta i sitt skrå med fem års marginal. I en coachroll var hon inte ny då hon varit assisterande coach i SBL i sin tidigare klubb Norrköping till Kevin Taylor Lundgren, men headcoachrollen fick man ändå säga var ny mark för henne. 20-21 klev hon in i rollen som headcoach i Östersund i Basketettan, men på grund av pandemin ledde hon bara laget i tre matcher innan serien pausades för att sedan inte återupptas igen. Om vi nu klassar 20-21 eller 21-22 som Starks riktiga debutsäsong som headcoach går att diskutera, men oavsett kan vi slå fast att hennes debutsäsong som headcoach i SBL nästan gick så bra som den bara kunde gå. 

Med nästan dubbelt så många röster som tvåan blev Alva Stark framröstad till Årets Coach i SBL 21-22 vilket vid annonseringen av utmärkelsen inte var särskilt överraskande. Huruvida erfarenhet är en viktig egenskap som coach eller bara en egenskap bland många andra låter vi vara osagt, men oavsett synen på erfarenhets-frågan så kliver Stark in i säsongen 22-23 med många många gånger mer erfarenhet än vad hon klev in i förra säsongen med. 

– Det var såklart kul att ta emot utmärkelsen som Årets Coach, säger Stark och fortsätter. Jag är såklart tacksam och stolt, och utan mina tjejer hade det inte varit möjligt.

– Vi är väldigt nöjda med förra säsongen. Som nykomlingar är det svårare att sätta upp konkreta sportsliga mål, men vi sa tidigt att målet var slutspel. Vi slutade på en tredjeplats för grundserien och nådde till semifinal. En fantastisk grupp tjejer som tillsammans gjorde det möjligt. Det var verkligen en häftig säsong på många sätt.

Till 22-23 har flera tongivande spelare försvunnit i bland annat Mehryn Kraker, Elena Popkey, Danielle Elvbo och Elsa Paulsson-Glantz, men sportchef och även numera assisterande coach Hans Vågström har inte legat på latsidan sedan säsongsslutet. Amerikanska guarden Hannah Whitish har man lyckats locka tillbaka, Moa Lundqvist står med sina 185 för tuffhet nära korgen och gör 22-23 sitt andra år på det treårskontrakt hon skrev på 2021, och de egna produkterna Erika Vikström, Jonna Nilsson, Elsa Svensson och Liv Nord förlänger efter sina debutsäsonger i SBL.

In har Årets Center och den tvåfaldiga skytteligavinnaren i SBL Jessica Kelliher kommit från Visby, lagkaptenen från svenska mästarna och skytten Anna Lundquist, lovande guarden Astrid Frankl Sandberg som nästan varenda ligaklubb ryckt i, Malin Aasa som gjort 45 seniorlandskamper gör comeback i ligan efter sju års frånvaro och forwarden Gaby Bronson som varit lagkamrat med Kelliher och Whitish i Wisconsin Glo under sommaren. Att det skulle bli en någorlunda stor spelaromsättning till 22-23 var däremot ingen överraskning för Stark.

– Vi visste tidigt, egentligen redan under förra säsongen, att några av tjejerna skulle göra sitt sista år. Det blev ett emotionellt slut av föregående säsong på grund av detta. Sedan hade vi också tjejer som hade andra mål som de nu fick chansen att prova, vilket jag är väldigt glad för deras skull över att dem gjort.

– Lagbygget i år ser annorlunda ut än mot förra året. Vi har dels andra offensiva hot i år, just under korgarna i den signing med Kelliher samtidigt som Moa Lundqvist finns kvar i truppen från förra året. Samtidigt så ser vi att vi även i år ska vara ett högprocentigt lag vid trepoängslinjen. Där har vi också fått in några nya namn som kommer kunna bidra, exempelvis Anna Lundquist. Vi får också in rutin i en häftig comeback i Malin Aasa, så det är en spännande trupp vi har som skiljer sig något, men inte allt för mycket.

Trots att man behåller sex spelare från förra året under en sommar med stor spelarrörlighet i SBL så är ändå mycket annorlunda för Östersund. Såklart så innebär nya spelare nya styrkor och svagheter, men största förändringen för Östersund blir trots det förväntingarna. Om höga eller låga förväntningar är att föredra går att filosofera över i timmar, men faktum är att förväntningarna på Jämtlandslaget är klart högre i år. Alva Stark ser att det finns fördelar i att att både andra och hon har bättre kunskap om laget än för ett år sedan.

– I år har vi andra förväntningar på oss. Förra året som nykomlingar, varav många ”experter” tippade oss otroligt lågt, så fanns det inte en sån stor press. I år kan vi sätta tydligare mål och ska vara ett lag alla räknar med. Jag ser fram emot hur vi tacklar det samt vilka resultat vi kan nå på vägen. Vi är här för att tävla och vinna matcher.

SBL
Officiell Bolleverantör