Main Sponsors

Inför 22-23: Alvik – "Mentalt starka och orädda"
Publicerad: 2022-10-05
Säsongen 22-23
En era för Alvik Basket är slut och en annan inleds. Behöver det betyda att Brommaklubben är mindre intressant att följa i år än förra året? Absolut inte.

Sedan Alvik Basket tog klivet upp till SBL 2014 har den röda tråden varit just den röda tråden. Givetvis har spelare kommit och gått, det är i sportens natur, men Alvik kan nog vara det lag som haft mest kontinuitet i spelartruppen sedan klivet upp. Kontinuiteten har i många år varit viktig för Alvik, men som konsekvens har generationsväxlingen inte skett över tid utan kom som en klump under sommaren. Alviks kontinuitet med svenska och även utländska spelare har varit exceptionell, men en era är till 22-23 slut och en annan påbörjas.

Tio nya spelare har kommit in i Årets Stjärnskott Divora Alem från Helsingborg, Karoline Teigland från Eos som varit stark under försäsongen, f.d. RIG Luleå-eleven Pernilla Sörensen som är tillbaka från fem år på college, lovande guarden Lea Gnesutta från AIK, Tyra Carlsten Handberg som gör comeback i SBL, Alice Curman som plockas upp från egna leden, finska landslagsforwarden Lotta Vesiluoma, danska U18-landslagsforwarden Karoline Lundin samt amerikanska guarden Kyah Proctor som slutade trea i skytteligan i Serbien 21-22 och Aquira Decosta som varit MVP i 3x3-VM på U17-nivå och har oerhörda meriter, men som varit borta från basketen en tid och nu gör en satsning för att återstarta sin basketkarriär. Alvik har många tunga tapp under sommaren men med de ovan nämna namnen tillsammans med Hanna Jolinder och Olivia Harm från förra året så har Alvik tveklöst en intressant trupp med många namn att hålla ögonen på.

En spelare som fick sitt stora genombrott förra säsongen och som kommer vara intressanta att följa under den kommande säsongen är 20-åriga Divora Alem. Hon gick från 3,3 poäng, 2,1 returer och 1,7 assist på 14 minuter i snitt med Wetterbygden 20-21 till 8,4 poäng, 5,5 returer och 4,0 assist på 30 minuter per match i Helsingborg 21-22. Hon blev framröstad till Årets Stjärnskott i SBL och i somras deltog guarden dessutom på seniorlandslagets juniläger efter den fina säsongen. 

– Jag tycker jag hamnade i en bra situation förra året där jag verkligen fick möjligheten att utvecklas och ta plats, säger Alem och fortsätter. Att få vara med på ett landslagsläger var väldigt lärorikt och jag uppskattar att jag fick den möjligheten väldigt mycket.

En som också är tillbaka i Stockholmsbasketen är Alviks nya head coach Mady Mahdy. Förvisso är hans förra klubb Uppsala bara en pendel bort, men efter tre år i Uppsala där den tidigare Blackebergs-coachen under sitt andra år tog tillbaka laget till slutspel efter fem år utanför så är han nu tillbaka i en Stockholmsklubb igen. 

– Det har varit en del nya saker under början i Alvik och det känns härligt att bygga från grunden enligt klubbens vision, säger Mahdy och fortsätter. Jag känner att jag fått med mig många bra erfarenheter och kunskaper från mina tre år i Uppsala och är taggad på att bygga från grunden här i Alvik tillsammans med en grym coachstab samt unga duktiga, ambitiösa spelare där vi redan på kort tid kommit ihop till en stark grupp med bra sammanhållning och gemenskap. 

Under Uppsala-tiden har aggressivt försvar och stor kämpaglöd varit ledmotiven för Mahdys lag, och den som kikat på någon av Alviks matcher under försäsongen kan känna igen just det. Med det breda lag som Alvik besitter har aggressiviteten potentialen att bli framgångsreceptet.

– Jag tror våran styrka blir att vi har många med vilja och som kämpar mycket, säger Alem och fortsätter. Det kommer gynna oss både individuellt och som lag. Jag tänker att våran styrka kommer vara att vi spelar intensivt och snabbt.

– Vi tror på oss själva som grupp och att vi kommer backa varandra både på och utanför planen, inleder Mahdy. Trots vår unga ålder på spelarna är vi mentalt starka och orädda vilket är något som vi kommer komma långt på. Vi ska visa att vi tävlar och att vi är ett tufft lag att spela mot. För mig som coach är dessa viktiga bitar i vårt bygge.

Var någonstans i tabellen Alvik kommer sluta när grundserien är inte helt lätt att sia om. Tidigare år har förväntningarna, åtminstone utifrån, oftast legat på att Alvik borde sluta bland de fyra bästa lagen och inleda slutspelet på hemmaplan. Med den generationsväxlingen laget går igenom är en sådan målsättning tuff, och Mahdy har en poäng när han trycker på långsiktigheten som säsongens kanske viktigaste fokus.

– Vi bygger för framtiden och för oss är det viktigt att få en stark grund. Våra förväntningar är att alltid tävla och vara konsekventa i varje match för att stegvis utveckla våra unga spelare. Vi har inget konkret placeringsmål men att ta oss till slutspel ser vi som ett relevant mål.

Divora Alems syn på saken skiljer sig inte från Mady Mahdys.

– Våra förväntningar är att gå till slutspel och så länge vi fortsätter vara hungriga och hittar vår identitet som lag så tror jag att vi kan göra väldigt bra ifrån oss.

Alvik inleder säsongen mot Visby på bortaplan i första omgången 22-23 på lördag den 8:e oktober 16:00.

Teckna ett månadsabonnemang för 139 kr/månad eller köp ett säsongskort för 690 kr på sbldamplay.se för att se lördagens match och de övriga SBL-matcherna samtidigt som majoriteten av pengen går till den förening du väljer.

SBL
Officiell Bolleverantör