Södertälje är svenska mästare 23-24
Publicerad: 2024-04-28
Finalerna
Efter 3-0 i matcher mot Luleå är Södertälje BBK svenska mästare säsongen 23-24.

Returtagningen har varit central i de två första finalmatcherna, och Luleå öppnade den matchen starkt i den kategorin med hela nio offensiva returer i första perioden. Luleå gjorde 16 poäng i den första perioden, och hela 13 av dem kom från offensiva returer. Luleå sköt 2 av 12 på tvåorna och totalt 5 av 22 från golvet i den första perioden, och det därmed många returer att hämta. Södertälje var klart mer effektivare och sköt 8 av 11 från golvet. Luleå fick 11 skott mer tack vare sina returer, men det räckte inte för ledning, och hemmalaget Södertälje vann den första perioden med 19-16

Luleås trepoängsskytte fick sig en klar förbättring i andra perioden där man satte fyra av fyra trepoängsförsök, där Fanny Wadling satte hälften av dem och var poängbäst in i halvtidspaus i sitt lag. Södertälje var sämre procentuellt, men inte särskilt sämre i antalet, när de satt 3 av 6 från trepoängsland. Södertälje kunde gång på gång hitta halvdistanskott runt straffkastlinjen som Klara Lundquist och Frida Eldebrink i hög grad kunde konvertera till poäng. Luleå med sitt förbättrade skytte vann dock den andra perioden med 26-23, och vi hade därmed dött lopp efter 20 spelade minuter. 42-42.

Luleå var dock till viss del foulbelastade, och spelare som Wadling, Ryan och Haines fick alla vila i stunder av den tredje perioden till följd av foulproblem. Trots detta var Luleå det starkare laget i den tredje perioden, som fortsatte där man slutade i skyttet utifrån i tredje. Sandra Hedlund hade två viktiga treor, och Luleå som lag sköt 4 av 8 från trean i den fjärde perioden. Södertälje med blött krut fick ingen träff på fyra försök, och inför fjärde perioden var det ledning för gästerna, när det lyste 58-61 på resultattavlan.

En fin start på den fjärde perioden för Luleå gjorde att man gick upp i som mest åtta poängs ledning med 7,5 minut kvar och ställningen 60-68. Luleå var på god väg ut att kunna förstöra den guldfest som Södertälje hade bäddat för. Timeout Södertälje.

Den som följt finalserien vet dock att Södertälje i den här serien avslutat matcherna starkt, och det gjorde de även den här gången också. Louice Halvarsson och Klara Lundquist var fenomenala såväl individuellt som tillsammans, och var de två största anledningarna till att Södertälje kunde göra 15-0 och gå från 60-68 till 75-68. Pendeln hade minst sagt svängt, och korgen hade tillsynes krympt för Luleå i trepoängsskyttet.

Med minuten kvar var ställningen 79-72, och Södertälje hade ena handen på bucklan, men än var inget avgjort. Med 25 sekunder kvar kom dock daggern när Klara Lundquist stod för en oerhört läcker assist till Maria Jespersen som cuttat från trepoängslinjen till blocket, och nu kunde bara ett mirakel av sällan skådat slag skilja Södertälje från SM-guldet.

Södertälje blir svenska mästare säsongen 23-24 efter 3-0 i matcher och 81-72 i den tredje finalen. Inför 1750 åskådare vann Södertälje sitt 13:e SM-guld på damsidan och 25:e sammanlagt på seniornivå.

Poängbäst i matchen var Louice Halvarsson med 23 poäng och 5 returer. Klara Lundquist utsågs till Finalseriens MVP efter 20 poäng, 12 returer och 8 assist. I Luleå var Fanny Wadling poängbäst med 19 poäng.

Final 3:5 | Södertälje BBK - Luleå Basket | 82-72 | 📊 Boxscore